Welkom. U bent op dit moment niet ingelogd. Klik hier om te registreren.  
Terschelling als eerste waddene..
XS4ALL's klanten hebben geen to..
KPN werkt aan 'DirectADSL' en s..
Storing bij Demon Internet
Storing bij Planet Internet
Storing bij TweakDSL
KPN gaat snelheid ADSL wederom ..
USB Router
Problemen net Ericcson installa..
XS4ALL allergisch voor KPN ADSL..
 
   
 
 
 
   

Is uw draadloze netwerkverbinding beveiligd?
Ja, ik gebruik WEP encryptie.
Ja, ik gebruik een andere encryptietechniek.
Nee, mijn netwerk heb ik niet beveiligd.
Beveiligd? Is dat niet standaard zo dan?

 
Feature
 
  DSL voor beginners (Hoe werkt ADSL)

Wat is DSL? Waarin verschilt het van ADSL? Hoe werkt het? Hoe snel is het precies? Hoeveel kost het? De auteur bespreekt deze en andere vragen in dit artikel. Kortom: 'DSL voor beginners'.

Een introductie
DSL is een vaste internetverbinding over een gewone koperdraad. Wanneer u DSL op uw telefoonlijn heeft, dan is die lijn gesplitst voor het doorgeven van telefoonverkeer en internetverkeer. Met ADSL hoeft u geen telefoontikken voor uw internetverbinding te betalen, maar slechts een vast bedrag per maand. Bovendien is de snelheid van de verbinding veel hoger dan bij een gewone telefoonlijn.

De geschiedenis
DSL is uitgevonden in de Verenigde Staten. In Nederland werd DSL voor het eerst getest met Fastnet in Amsterdam. Deze test is in 1998 uitgevoerd door KPN Telecom. De gebruikers van Fastnet waren zo enthousiast dat KPN besloot om in 2000 ADSL, een variant van DSL, commercieel aan te bieden op de Nederlands markt. Dit gebeurde onder de naam MxStream. Tegenwoordig heet de dienst 'ADSL van KPN' en is het mogelijk om op 85% van alle telefoonaansluitingen een snelle internetverbinding aan te vragen. Daarnaast zijn er nog een aantal aanbieders op de Nederlandse markt: BBned, Tiscali en Versatel.

Wat is DSL?
DSL staat voor digital subscriber line. De techniek maakt gebruik van standaard koper telefoonlijnen om thuisgebruikers en kleinbedrijven op hoge snelheid te verbinden met het internet. Snelheden varieƫren van 256 Kbps tot 8 Mbps voor downstream verkeer (het openen van website en het downloaden van bestanden). Upstream verkeer (het versturen van een e-mail of het verzenden van een bestand naar een andere computer) gaat meestal langzamer. Snelheden varieƫeren bij upstream verkeer van 128 Kbps tot 2 Mbps.

De genoemde snelheden zijn overigens maximale snelheden. Door vertraging in andere delen van het netwerk (bijvoorbeeld de website waarvan u een pagina opent) vallen de snelheden over het algemeen lager uit. Bovendien snoept de verbinding zelf ook nog een stukje van de snelheid op, om statusberichten heen en weer te zenden. U kunt er van uitgaan dat van de theoretische snelheid ongeveer 20% verloren gaat, en u dus in de praktijk 80% overhoudt. Dat is nog steeds velen malen sneller dan internet via een standaard telefoonlijn. Een ander belangrijke eigenschap van DSL is dat u altijd verbonden bent met het internet; u betaald geen tikken zoals dat bij een gewone verbinding wel moet. Als laatste zorgt de DSL-techniek ervoor dat over dezelfde lijn tegelijkertijd telefoon(stem)- en dataverkeer plaats kan vinden; u kunt dus gebeld worden terwijl u aan het internetten bent.

Hoe werkt het?
DSL gebruikt een techniek waarbij kleine, gecomprimeerde datapakketjes verzonden worden over een gewone telefoonlijn. Daarvoor is een speciaal modem nodig die de data codeert en over ongebruikte frequentiebanden van de telefoonlijn verzendt naar een modem in de centrale van de telecomaanbieder (meestal KPN Telecom). Een DSL verbinding installeren is wat lastiger dan het installeren van een analoog modem. Het is nodig de telefoonlijn via een filter (ookwel splitter genaamd) te verbinden met het modem, die op zijn beurt weer verbonden is met de computer. Om de apparaten met elkaar te laten communiceren, moet u vervolgens op de computer drivers installeren. Natuurlijk is het ook mogelijk om een monteur langs te laten komen om de installatie te verrichten.

Wat is er zo geweldig aan DSL?
Kortgezegd: de snelheid. Dat is natuurlijk ook het grote voordeel van kabelinternet, dat net als DSL gebruik maakt van een speciaal type modem. Theoretisch kunnen kabelaansluitingen een hogere snelheid leveren dan DSL, en bovendien is kabelinternet voor een groter gedeelte van Nederland beschikbaar dan DSL. Maar wanneer je internet via de kabel, dan deel je de lijn met anderen uit de omgeving. Dat betekent dat wanneer meer mensen uit de buurt online gaan, de verbinding trager wordt. Bij DSL heeft iedere gebruiker een eigen lijn, dus de buren kunnen uw snelheid niet omlaag halen. Een ander groot voordeel is natuurlijk dat u voor een vast bedrag per maand altijd verbonden kunt blijven. 
 
Pagina's in dit artikel
Een introductie
Kies de juiste DSL vorm
Kies de juiste provider
Beveilig uw verbinding

 
Van Michelito op 21-11-03 om 15:15
Reactie mbt "hoe werkt het"; bij ethernetmodems worden er GEEN drivers op de PC geinstalleerd! (oa daarom zijn ze ook stukken beter dan USB)
Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een reactie te geven.
Hiervoor moet u zich wel eerst registreren.